قدرت کلمات: چگونه با سخنرانی کاریزماتیک دیگران را مجذوب خود کنید
- فنپردازان
- /
- بلاگ
- /
- سخنرانی کاریزماتیک
- بدون دیدگاه
- آذر ۱۱, ۱۴۰۳
تا به حال کسی به شما گفته است چقدر کاریزماتیک هستید؟ آیا میدانید کاریزماتیک بودن یعنی چه؟ به احتمال زیاد واژه کاریزما را شنیدهاید. اما شاید هنوز هم درک دقیقی از اینکه کاریزما چیست، نداشته باشید.یکی از مهمترین مواردی که باعث میشود سخنرانی بهتری داشته باشید، کاریزماتیک بودن است.
اگر تا به حال در سخنرانیها شرکت کرده باشید، حتماً متوجه شدهاید که برخی از سخنرانها، قدرت خاصی برای جذب دیگران دارند. این افراد دارای حضوری جذاب و آرامشبخش هستند و اشتیاقی که آنها دارند باعث میشود شما یک شنونده فوقالعاده باشید. آنها قانعکننده هستند و به همین خاطر شما خودبهخود به سمت آنها میروید و میخواهید که از آنها پیروی کنید. بسیاری از افراد، این شخصیت را شخصیتی مغناطیسی میدانند؛ در حالی که این، همان سخنرانی کاریزماتیک است. در این مقاله با ما همراه باشید تا با کاریزما در سخنرانی و ویژگی های یک سخنران کاریزماتیک آشنا شوید.
کاریزماتیک یعنی چه؟
کاریزما ویژگی است که با استفاده از آن میتوانید اطرافیانتان را مجذوب خود کنید و تحت تأثیر قرار دهید. در واقع نوعی جذابیت است که باعث تمایز آن فرد با دیگران میشود. کاریزما را میتوان تابش مغناطیس دانست که در آن دیگران به سمت شما کشیده میشوند.
این همان چیزی است که سیاستمداران و بازیگران هم تمایل دارند آن را برجسته کنند. مردم اغلب به اشتباه بر این باورند که کاریزما شامل «اجبار کردن» مردم به گوش دادن به شما از طریق اراده محض روی صحنه است؛ اما هیچ چیز نمیتواند دور از حقیقت باشد.
یک سخنران واقعاً کاریزماتیک، به جای اینکه مخاطب را وادار کند تا با وی روی صحنه ارتباط برقرار کند، مخاطب را وادار میکند تا از نظر احساسی، با آنچه در مورد آن صحبت میکند درگیر شود و در نتیجه به سمت او جذب شود.
ارتباط کاریزما و حضور
دوست دارید سخنرانی شما چگونه باشد؟ میخواهید سخنرانی را ارائه دهید و از صحنه خارج شوید؟ یا میخواهید شنوندگان را مجذوب خود کنید و در عین حال، آنها را به سوی عمل سوق دهید؟
به عنوان سخنران ما آرزو داریم یک سخنرانی کاریزماتیک داشته باشیم؛ یعنی میخواهیم مردم به سمت ما جذب شوند و ما را دوست داشته باشند. اما نکته مهم اینجاست که وظیفه شما بهعنوان یک سخنران، تنها این نیست که مخاطبان شما را دوست داشته باشند، بلکه باید پیام خود را به گوش آنها برسانید و آنها را به سوی عمل سوق دهید؛ در واقع، اگر مخاطب بیش از حد روی شما تمرکز کند، ممکن است متوجه صحبتهای شما نشود و صحبتهایتان را فراموش کند.
احساسات، یک عامل مهم برای به خاطر سپردن محتواست. ما به وضوح وقایع زندگی خود را که در آنها بیشترین تأثیر عاطفی را داشتهایم، به یاد میآوریم. اگر شنونده با آنچه از سوی شما میشنود از نظر احساسی ارتباط برقرار کند، صحبتهای شما را به خاطر میسپارد. اما کاریزما، این احساس را از بین میبرد. در واقع باعث میشود مخاطب به یاد بیاورد که از شما خوشش آمده، اما احتمالاً آنچه را که گفتهاید به خاطر نمیآورد. اینجاست که حضور مطرح میشود.
حضور، دقیقا نقطه مقابل کاریزما است. کاریزما مربوط به گوینده است؛ در حالی که حضور به مخاطب مربوط است. حضور یعنی ارائه چیزی با ارزش به مخاطب؛ برخلاف کاریزما که یعنی ارائه تجربهای جذاب از خودتان به مخاطب. با این حال، کاریزما و حضور مکمل یکدیگرند و وجود انها در کنار یکدیگر ضروری است. در واقع شما باید از کاریزما در سخنرانی استفاده کنید تا حضوری مفید داشته باشید. استفاده از قدرت کاریزما و حضور به ما اجازه میدهند تا در سطحی بسیار قوی ارتباط برقرار کرده و بر دیگران تأثیر بگذاریم.
شما هرگز نباید یک ارائه را بهعنوان فرصتی برای نشان دادن اینکه چقدر درخشان هستید نگاه کنید. شما باید کاری کنید که مخاطب با این فکر، سخنرانی را ترک کند: «وای، گذراندن وقت در آن سخنرانی با (نام شما اینجاست) یک هدیه واقعی بود.»
در واقع هدف از حضور، هدیه دادن به مخاطب است. حضور، گوینده را قادر میسازد تا از ذهن خود خارج شود و مستقیماً با افراد حاضر در اتاق، ارتباط برقرار کند. سخنرانانی که میتوانند به طور کامل در کنار مخاطبان خود حضور داشته باشند، کمتر عصبی میشوند و تاثیرگذارتر هستند.
سخنرانی کاریزماتیک چه ویژگیهایی دارد؟
بسیاری از مردم به طور طبیعی کاریزماتیک هستند. آنها این گونه متولد شدهاند؛ اما اگر جزء این دسته از افراد نباشیم، چه کار باید کنیم؟ اگر ژن کاریزماتیک را به ارث نبردهاید، میتوانید با تمرکز بر ویژگیهای خاص، عامل کاریزماتیک خود را تقویت کنید. برای این کار باید تمرین کنید. اگر مهارتهای زبان بدن را به گونهای تقویت کنید که ماندگار شوند، آنها بدون هیچ فکر حساب شدهای در کنار شما خواهند بود.
سخنرانی کاریزماتیک میتواند ویژگیهای متفاوتی داشته باشد. اگر از پنجاه نفر بپرسید که چه چیزی باعث کاریزماتیک شدن این سخنرانی شده است، ممکن است پنجاه پاسخ متفاوت دریافت کنید. در ادامه ویژگیهای یک سخنرانی کاریزماتیک را بیان میکنیم.
شور و اشتیاق
یک سخنرانی کاریزماتیک، با شور و اشتیاق فراوان همراه است. از آنجایی که اشتیاق مسری است، باعث میشود شنونده و مخاطبان نیز برای شنیدن صحبتهای گوینده مشتاق شوند. سخنران در مورد موضوعاتی صحبت میکند که اشتیاق شنونده را برمیانگیزاند و داستانهایی را در صحبتهایش میگنجاند که اعتقادش را نشان میدهد.
تأثیر ماندگار
سخنرانیهای کاریزماتیک، تأثیرات ماندگاری دارند. زمانی که سخنران، ارائهای روان داشته باشد و پیام خود را به طور واضح برساند، باعث میشود آن سخنرانی و پیام تا مدت طولانی در ذهن مخاطب باقی بماند.
شروع با حضور
سخنرانیهای کاریزماتیک با حضور کامل شروع میشوند. معمولاً سخنرانها، صحبتهایشان را با کلمه (شما) و رو به مخاطب شروع میکنند. این باعث میشود که توجه مخاطب و البته گوینده بیشتر شود و هر دو در سخنرانی حضور داشته باشند.
لذت
سخنرانی کاریزماتیک با لذت فراوان همراه است. سخنران در این سخنرانی با لذت صحبت میکند و پیامی کاملاً متفاوت از “من اینجا کار سختی انجام میدهم” را پخش میکند. در این زمان مخاطب میبیند گوینده علاوه بر اینکه حرف ارزشمندی برای گفتن دارد، از فرصتی که برای گفتن آن دارد هم قدردانی میکند. پس خیلی زود با حضور کامل و لذت به سخنرانی گوش میدهد.
لبخند زدن
لبخند زدن یک پیش نیاز برای ایجاد اعتماد مخاطبان است که فقط کمی کمتر از تماس چشمی اهمیت دارد. تمام سخنرانها در سخنرانیهای کاریزماتیک با لبخند وارد میشوند. این باعث میشود ارتباط بهتری بین مخاطب و گوینده ایجاد شود.
لبخند زدن در زمان سخنرانی باعث کاریزماتیک شدن میشود
صمیمی و صادق
معمولاً افرادی که زود صمیمی میشوند و البته صادق هستند، کاریزماتیکتر هستند. به همین دلیل سخنرانها در این گونه سخنرانی، با مخاطبان بسیار صمیمی به نظر میرسند. این صمیمیت باعث میشود مخاطبان، خود واقعی سخنران را بشناسند و راحتتر با او ارتباط برقرار کنند.
اعتمادبهنفس
یکی از ویژگیهای اصلی سخنرانی کاریزماتیک، داشتن اعتمادبهنفس است. زمانی که سخنران به حرفهای خود اهمیت دهد و اعتمادبهنفس داشته باشد، مخاطب نیز به حرفهایش اهمیت میدهد.
همدلی
کاریزماتیکترین سخنرانیها، منعکسکننده ارزشها، آرزوها و اهداف مخاطبان هستند. سخنرانها با پرسیدن اطلاعات از مخاطبان، نیازهای آنها را درک کرده و با آنها ارتباط عاطفی برقرار میکنند.
اصول فن بیان کاریزماتیک
هر چیزی اصولی دارد و سخنرانی کاریزماتیک هم از این قاعده مستثنی نیست. تا زمانی که اصول فن بیان کاریزماتیک را ندانید، نمیتوانید به یک فرد کاریزماتیک تبدیل شوید. به همین دلیل در ادامه این اصول را به شما معرفی کردهایم تا بتوانید یک سخنرانی کاریزماتیک و فوقالعاده ارائه دهید.
زبان بدن
مهمترین اصل فن بیان کاریزماتیک، کمک گرفتن از زبان بدن است. زبان بدن در سخنرانی همه چیز را میگوید؛ به همین دلیل درست قبل از صحبت کردن باید برای وضعیت بدن خود وقت بگذارید و در حین صحبت کردن، حرکات و ژستهای خود را کنترل کنید. باید به مغز خود متصل شوید. زمانی که به مغز متصل شوید، مغز به شما میگوید زمان آن فرا رسیده که با کاریزما و به طور کامل در کنار مخاطبان خود حضور داشته باشید.
از مهمترین موارد زبان بدن، ارتباط چشمی است. برقراری ارتباط چشمی در سخنرانی باعث میشود که مخاطب شما راحتتر متقاعد شود. زمانی که صحبت میکنید، فعالانه به مخاطبان خود نگاه کنید و با آنها ارتباط برقرار کنید. وقتی میگویم «فعالانه»، منظور این است که اجازه دهید نگاهتان نیم ثانیه تا یک ثانیه روی چشمهای مخاطب بماند. این باعث میشود آنها شما را بیشتر دوست داشته باشند، صادق باشند و تمایل بیشتری به تحت تأثیر قرار گرفتن شما پیدا کنند. توجه داشته باشید که نباید با ضعیفترین بهانهها مثل عصبی بودن و یا خواندن یادداشتها، از نگاه به مخاطب دوری کنید.
مخاطب شما از لحظهای که روی صحنه میروید شما را تماشا میکند. پس سعی کنید با اعتمادبهنفس راه بروید. اگر نشستهاید، دستها در مقابل خود روی میز بگذارید، سر را بالا بگیرید، پاها را به طور محکم به اندازه طول شانه از هم فاصله دهید، شانههایتان را صاف کنید، آرام نفس بکشید و به افرادی که قرار است با آنها صحبت کنید، نگاه کنید.
قدرت متقاعدسازی
اگر قصد دارید به یک فرد کاریزماتیک تبدیل شوید و سخنرانی کاریزماتیک داشته باشید، باید قدرت متقاعدسازی داشته باشد. افراد کاریزماتیک، کورکورانه استدلال نمیکنند. آنها از استدلالهای متقاعدکننده و منطقی برای تأثیرگذاری و متقاعد کردن دیگران استفاده میکنند؛ در حالی که میتوانند به بازخورد هم گوش دهند و از آن بیاموزند.
صدای پرانرژی و دوستانه
از دیگر اصول فن بیان کاریزماتیک، داشتن صدای پرانرژی و صمیمی است. صداهای کم انرژی، باعث میشوند مخاطب از سخنرانی خسته شود. شما باید همیشه قدرت و انرژی کافی داشته باشید تا صدایتان به هر شنونده حاضر در اتاق، از جمله افرادی که در پشت هستند و کسانی که شنوا هستند، برسد. وقتی با انرژی کافی صحبت میکنید، شنوندگان بیشتر جذب شما میشوند و سخنان شما را به خاطر میسپارند.
پیامهای غیرکلامی
استفاده از پیامهای غیرکلامی، شما را کاریزماتیک نشان میدهد. دو عامل را در مورد پیامهای غیرکلامی در نظر داشته باشید:
- در نظر بگیرید که چگونه میتوانید به آنچه میگویید بیان فیزیکی بدهید.
- حرکات و ژست در سخنرانی را با کلمات خود هماهنگ کنید. مثلاً وقتی میگویید (بله)، سر خود را به عقب و جلو تکان دهید.
اهمیت کاریزماتیک بودن در داشتن فن بیان قوی است؟
برای داشتن یک سخنرانی خوب باید از زبان بدن کمک گرفت و فن بیان خوب نیز داشت. اگر فردی در سخنرانی از زبان بدن خود کمک بگیرد، یک قدم به سوی کاریزماتیک بودن بر میدارد. اما آیا این فرد میتواند بدون تمرینات فن بیان و داشتن یک لحن خوب و بیان مناسب، به یک سخنران کاریزماتیک تبدیل شود؟ قطعا خیر. چرا که اهمیت کاریزماتیک بودن در داشتن فن بیان قوی است.
فن بیان با کاریزما ارتباط تنگاتنگی دارد. در واقع فردی که کاریزماتیک است، فن بیان خوبی هم دارد. پس اگر قصد دارید به یک فرد کاریزماتیک تبدیل شوید، ابتدا باید فن بیان خود را تقویت کنید. از روشهای تقویت فن بیان، میتوان به شرکت در دورههای فن بیان اشاره کرد. در این دوره ابتدا فن بیان خود را تقویت میکنید، سپس با اصول فن بیان کاریزماتیک آشنا میشوید. در نهایت با تکرار و تمرین به یک سخنران کاریزماتیک که فن بیان عالی دارد، تبدیل خواهید شد.
سخن پایانی
در این مقاله، اهمیت کاریزما در سخنرانی را مورد بررسی قرار دادیم و دانستیم که یک فرد کاریزماتیک، با مهارتهای ارتباطی و فن بیان خوبی که دارد، میتواند مخاطب را تحت تأثیر خود قرار دهد. از آنجایی که با ویژگیها و اصول یک سخنرانی کاریزماتیک آشنا شدید، به راحتی میتوانید با شرکت در دوره فن بیان، این ویژگی ها را کسب کرده و سخنرانی کاریزماتیک ارائه دهید.
آخرین پستها
نظر شما