تفاوت MBA و DBA چیست؟
- فنپردازان
- /
- بلاگ
- /
- تفاوت MBA و DBA چیست؟
- بدون دیدگاه
- تیر ۳۱, ۱۴۰۳
رشته MBA (کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی) و DBA (دکترای مدیریت بازرگانی) دو مسیر آموزشی متفاوت در زمینه تجارت و مدیریت هستند که اهداف شغلی و نیازهای آموزشی مختلفی را پوشش میدهند.
MBA بیشتر بر مهارتهای عملی مدیریت و دانش کاربردی در زمینههای مختلف کسبوکار تمرکز دارد و برای افرادی مناسب است که به دنبال ارتقاء شغلی در مدیریت، مالی، بازاریابی و عملیات هستند. در مقابل، DBA بر پژوهشهای عملی و حل مسئله تاکید دارد و برای کسانی که به دنبال سمتهای اجرایی ارشد، مشاوره تخصصی یا موقعیتهای آکادمیک هستند، مناسب خواهد بود.
MBA چیست؟
MBA (مخفف Master of Business Administration)، آموزشهای نظری و عملی را برای مدیریت کسب و کار یا رهبری ارائه میدهد. دوره MBA طراحی شده است تا به فارغالتحصیلان کمک کند درک بهتری از عملکردهای مدیریت کسبوکار داشته باشند.
DBA چیست؟
DBA (مخفف Doctor of Business Administration) یا مدیریت عالی کسبوکار، برای مدیرانی طراحی شده است که میخواهند دانش، مهارت و تخصص خود را در رهبری و مدیریت ارتقا دهند. این دوره بر تحقیقات و حل عملی پیچیدگیهای کسبوکار تاکید دارد.
تفاوت دورههای MBA و DBA
در ادامه تفاوت MBA و DBA را بررسی میکنیم:
1- سطح مدرک و تجربه حرفهای
MBA معادل کارشناسی ارشد است و DBA معادل مدرک دکتری. میزان تجربه کسب شده بین این دو مدرک و فرصتهایی که فراگیران به دنبال آن هستند متفاوت خواهد بود.
فارغالتحصیلان دوره MBA، ممکن است تجربه حرفهای و عملی محدودتری نسبت به فارغالتحصیلان DBA داشته باشند. در واقع مدرک DBA، کار را در دنیای واقعی امکانپذیر تر میکند. در این دوره با کسب مهارتهای تحقیق و حل مسئله، خود را از سایر مدیران متمایز میکنید.
2- هدف از شرکت در دورهها
MBA یک مدرک مدیریت عمومی کسبوکار است که بیشتر بر جنبه علمی مفاهیم پیشرفته مدیریت متمرکز است. در این دوره مهارتهای لازم برای شناسایی و حل مشکلات اساسی و مرتبط با تجارت را آموزش میبینید. دوره مدیریت کسبوکار حتی برای افرادی که در ابتدای مسیر شغلی خود هستند نیز مناسب است.
DBA یک پله بالاتر از MBA قرار دارد. در این دوره مخاطبان برای تبدیل شدن به محققین تجاری آموزش میبینند تا مشکلات پیچیده تجاری را حلوفصل کنند. بهعنوان مثال، دانش آموخته دوره DBA به جای تمرکز بر نحوه تولید و به حداکثر رساندن سود، ابزارها و روشهای لازم را توسعه میدهد تا بفهمد سود حاصل، از کجا و چگونه آمده است، همچنین موانع رشد کسبوکار را شناسایی و حذف کند.
3- طول دوره تحصیلی
تحصیل در رشته MBA معمولاً بین 2 تا 3 سال و در رشته DBA بین 3 تا 6 سال زمان میبرد. البته ممکن است این زمانبندی در برخی موسسهها متفاوت باشد. بهطور کلی، به دلیل نیاز به ارائه پایاننامه، تکمیل دوره DBA نسبت به دوره MBA بیشتر طول میکشد.
4- از نظر آینده شغلی
فارغالتحصیلان رشته MBA، معمولاً در سمتهایی مانند مدیران ارشد، مشاوران مدیریتی، مدیران بازاریابی و مالی مشغول به کار میشوند. فارغالتحصیلان DBA به عنوان مدیران اجرایی ارشد، مشاوران تخصصی، اساتید دانشگاه و پژوهشگران فعالیت میکنند.
برخی فرصتهای شغلی فارغالتحصیلان MBA در آینده به شرح زیر است:
- مدیر بازاریابی (Marketing manager)
- مدیر لجستیک (Logistics manager)
- مدیر فروش (Sales manager)
- مشاور (Consultant)
- مدیر عملیات کسبوکار (Business operations manager)
- مدیر منابع انسانی (Human resources manager)
- تحلیلگر بودجه یا مالی (Budget or financial analyst)
- مدیر پروژه (Project manager)
برخی فرصتهای شغلی فارغالتحصیلان DBA در آینده به شرح زیر است:
- مدیر عامل (Chief executive officer (CEO))
- مدیر ارشد مالی (Chief financial officer (CFO))
- مدیر عملیات (Chief operating officer (COO))
- کارآفرین
- استاد دانشگاه
5- از نظر میزان حقوق و درآمد
درآمد فارغالتحصیلان MBA، معمولاً ممکن است بالاتر از میانگین در سایر مشاغل مدیریتی و اجرایی مشابه و کمتر از فارغالتحصیلان DBA باشد.
آیا میتوان بدون داشتن مدرک MBA در دوره DBA ثبت نام کرد؟
بله، بدون داشتن مدرک MBA هم میتوان در دوره DBA ثبت نام کرد؛ اما در کل به موسسه و سیاستهای آن بستگی دارد.
بسیاری از مؤسسات آموزشی، مانند موسسه فن پردازان برای ثبتنام در دوره DBA، دانشجویان را ملزم به شرکت در دوره MBA نمیکنند و آنها را بر اساس تجربیات حرفهای و سوابق کاریشان میپذیرند. با این حال، دریافت مدرک MBA به شما در آمادگی بیشتر برای شرکت دوره DBA کمک میکند.
برای دریافت مدرک MBA و DBA از موسسه فنپردازان، میتوانید با توجه به نیاز خود، در دوره MBA در اصفهان یا در دوره DBA در اصفهان شرکت کنید.
کدام دوره برای شما مناسبتر است؟ MBA یا DBA؟
انتخاب بین شرکت در دورههای MBA و DBA، به سطح تجربه شما و اهداف شغلی و شخصیتان بستگی دارد. هر دو مدرک DBA و MBA برای افراد حرفهای که قصد دارند دانش مدیریتی خود را افزایش دهند و در شغل خود پیشرفت کنند طراحی شدهاند.
MBA برای کسانی که میخواهند به تازگی کسبوکار خود را راهاندازی کنند و فرصتهای جدیدی داشته باشند، مناسب است. دوره DBA هم برای افراد حرفهای موفق که قصد دارند حرفه خود را در شغل کنونی افزایش دهند، میتواند مناسب باشد.
هر دو مدرک در دنیای تجارت اعتبار زیادی دارند، اما هر کدام فرصتهای متفاوتی بر اساس اهداف شغلی شما به همراه خواهند داشت. مهمتر از همه اینکه، با دریافت هر دو مدرک، امکان دریافت حقوق بالاتر و فرصتهای شغلی جذابی خواهید داشت.
آخرین پستها
نظر شما