اهمیت تندگویی در فن بیان
- فنپردازان
- /
- بلاگ
- /
- اهمیت تندگویی در فن بیان
- بدون دیدگاه
- مهر ۱۴, ۱۴۰۳
آیا روابط اجتماعی ضعیفی دارید و نمیتوانید در جمع آن گونه که باید، صحبت کنید؟ آهسته صحبت میکنید و مخاطب را از گوش دادن خسته میکنید؟ یا برعکس به اندازهای تند صحبت میکنید که مخاطب صحبتهایتان را درک نمیکند؟ آیا تمایل دارید روابط معنادارتری داشته باشید؟ یکی از مواردی که باعث می شود روابط بهتر برقرار شوند، است.
یکی از ابزارهای مهم که باعث برقراری روابط اجتماعی مناسب میشود، متعادل کردن سرعت صحبت است. افرادی که بسیار تند صحبت میکنند، فن بیان مناسب هم نخواهند داشت. این موضوع باعث میشود نتوانند ارتباط مؤثری با دیگران برقرار کنند و با بیان خود روی دیگران تأثیر مثبت بگذارند. البته این موضوع را مدنظر داشته باشید که گاهی اوقات نیاز است تند صحبت کنیم و گاهی اوقات نیازی به استفاده از تکنیک تندگویی نداریم.
در این مقاله به تعریفی از تندگویی میپردازیم و بررسی میکنیم که سرعت نرمال گفتار باید چگونه باشد. همچنین با خواندن این مقاله متوجه خواهید شد که چه زمانی تند صحبت کردن خوب است و چه زمانی بد است. در نهایت شما را با راههای کنترل و کاهش سرعت در صحبت کردن و همچنین راههای تقویت تندگویی آشنا میکنیم. پس با ما همراه باشید.
تند گویی چیست؟
منظور از تندگویی، صحبت کردن سریع در سخنرانی عمومی است که درک پیام منتقلشده را برای مخاطب دشوار میکند. هرکدام از ما در هنگام صحبت کردن یا سخنرانی، با یک ریتم و آهنگ خاص صحبت میکنیم. برخی تندتر از حد معمول و برخی کندتر از حد معمول. اما عدهای هم هستند که متفاوت از این دو دسته صحبت میکنند؛ در واقع صحبتهای آنها کاملاً حساب شده است. آنها با توجه به شرایط، سرعت گفتار خود را تنظیم میکنند. این افراد همانهایی هستند که قدرت فن بیان قوی دارند.
تندگویی حالتی است که مغز را مجبور میکنیم تا کلمات را به سرعت به زبان بیاورد. این امر بیشتر اوقات از روی عادت انجام میشود. بگذارید با مثالی برایتان توضیح دهیم:
تصور کنید مدیر شرکتی بزرگ هستید که یک اتاق بایگانی بزرگ دارد. این اتاق بسیار شلوغ بوده و هر مرتبه که نیاز به یک پرونده دارید، باید وقت زیادی را صرف پیدا کردن آن کنید. این وضعیت شما را خسته و در نهایت وادار میکند فردی را برای سروسامان دادن به این اتاق استخدام کنید.
در اوایل کار، مسئول بایگانی هم مثل شما باید مدت زمان زیادی را صرف پیدا کردن پرونده کند. اما به مرور زمان این فرد، پروندهها را نامگذاری و دستهبندی میکند؛ در قفسههای مجزا قرار میدهد؛ برای هر دسته رنگ خاصی در نظر میگیرد و … در نتیجه پس از مدتی که وی به مکان پروندهها مسلط شد، سریعاً پرونده را در اختیارتان قرار میدهد.
فرض کنید پروندههای اتاق بایگانی همان کلمههای موجود در ذهنتان هستند.
ذهن فردی که بسیار کند صحبت میکند، مانند مدیر شرکت است که باید مدت زمان زیادی را صرف کند تا کلمهی مناسب (پرونده) را پیدا کند و بر زبان جاری نماید.
اما ذهن فردی که بسیار تند صحبت میکند، مانند مسئول بایگانی سریعاً کلمه (پرونده) را پیدا کرده و بر زبان جاری مینماید.
نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که افراد تندگو، گاهی اوقات بیش از اندازه تند صحبت میکنند و این، باعث اذیت شدن مخاطب میشود. این افراد باید با شرکت در دوره فن بیان، به صحبتهای خود سرعت مناسب دهند. به افرادی هم که کندگو هستند، شرکت در دوره فن بیان و تمرین تکنیک تندگویی توصیه میشود. برای شرکت در این دوره به صفحه دوره فن بیان در اصفهان مراجعه کنید.
سرعت نرمال گفتار باید چگونه باشد؟
سرعت نرمال گفتار مانند سرعت دکلمهخوانی است؛ یعنی سرعتی ثابت که باعث خستگی مخاطب شود مدنظر نیست. در واقع تنظیم سرعت گفتار باید به گونهای باشد که باعث هیپنوتیزم کلامی مخاطب شود. اطلاعات بیشتر درباره هیپنوتیزم کلامی را در مطلب زیر مطالعه کنید:
در دکلمهخوانی، سرعت صحبت کردن گوینده، گاهی تند و گاهی کند است. این موضوع باعث میشود که مخاطب از گوش دادن خسته نشود، بلکه شنیدن برایش هیجانانگیز باشد. در مورد حرف زدن هم همین است. سرعت صحبت، تأثیر زیادی بر درک مخاطب از شما و صحبتتان دارد. با توجه به موضوع صحبت یا سخنرانی، میزان سرعت صحبت کردن نیز تغییر میکند.
سرعت صحبت را بر حسب کلمات بر دقیقه (Words Per Minute) محاسبه میکنند که بهاختصار با عنوان WPM شناخته میشود. طبق آمار وب سایت Virtualspeech و raoouf در ادامه لیستی از میانگین سرعت گفتار برای فعالیتهای مختلف آورده شده است:
- میانگین سرعت مکالمه برای انگلیسی زبانان در ایالات متحده: 150 wpm
- میانگین سرعت ارائه: بین 100-150 wpm
- میانگین سرعت کتابهای صوتی: بین 150-160 wpm
- میانگین سرعت مکالمه آهسته: کمتر از 120 wpm
- میانگین سرعت مکالمه معمولی: بین 120-150 wpm
- میانگین سرعت مکالمه سریع: بیشتر از 160 wpm
- میانگین سرعت میزبان و پادکست رادیو: بین 150-160 wpm
- میانگین سرعت مفسران: بین 250-400 wpm
برای اینکه سرعت صحبت خود را محاسبه کنید، باید صدای خود را ضبط کنید. سپس تعداد کلمات را بر زمانی که صحبت کردهاید، تقسیم کنید.
سرعت گفتار (wpm) = کل کلمات ÷ زمان
برای اینکه تعداد کلمات را بشمارید دو راه وجود دارد:
- میتوانید به صورت دستی تعداد کلمات را حساب کنید.
- میتوانید صدای خود را به متن تبدیل کنید (با کمک یک پلتفرم گفتار به متن)، سپس متن را در برنامه ورد یا هر نرمافزاری که تعداد کلمات را نشان میدهد، وارد کرده و تعداد آن را بررسی کنید.
چه زمانی نباید از تندگویی استفاده کنیم؟
تندگویی یکی از مشکلات گفتاری در افراد است و به معضلی بزرگ برای آنها تبدیل شده است. تند صحبت کردن علاوه بر مزیت، معایب فراوانی هم دارد. همین موضوع باعث میشود که استفاده از آن در بعضی مواقع ممنوع باشد. در ادامه به زمانهایی که نباید تند صحبت کرد، اشاره میکنیم:
زمانی که قصد دارید مطلبی جدی یا ایدهای جدید را بیان کنید و میخواهید مخاطب تمام توجهاش را به شما بدهد، از تندگویی بپرهیزید و آرام صحبت کنید. برای مثال در سخنرانیها، جلسات یا مکالمات انفرادی.
زمانی که قصد دارید با اعتمادبهنفس دیده شوید، تند صحبت کردن میتواند شما را یک فرد عصبی یا بدون اعتمادبهنفس، نشان دهد. برای مثال اگر بهعنوان رهبر تیمی انتخاب شدهاید، باید از تند صحبت کردن پرهیز کنید؛ چرا که رهبری مخالف تند صحبت کردن است.
زمانی که بهعنوان راهنما، پشتیبان یا مشاور انتخاب میشوید یا چنین شغلی را بر میگزینید، باید تند صحبت کردن را کنار بگذارید؛ چرا که باعث میشود مخاطب فکر کند یک فرد بیحوصله، پرخاشگر و فاقد همدلی هستید. برای مثال در تماسهای تلفنی که قصد دارید راهنمای مخاطب باشید یا به او مشاوره دهید تا در نتیجهی این مشاوره، از خدمات و محصولاتتان استفاده کند.
زمانی که میخواهید مطلبی تاسفبار، ناراحتکننده و غمگین را بیان کنید، باید آهسته صحبت کنید و تند صحبت کردن را کنار بگذارید. با این کار میتوانید بر احساسات مخاطبان غلبه کنید.
چرا تندگویی در فن بیان و سخنرانی اهمیت دارد؟
در دنیایی که زندگی میکنیم، داشتن ارتباط صحیح و مؤثر، کلید اصلی برای پیشرفت است. یکی از راههای برقراری ارتباط مؤثر، تند صحبت کردن است. حتماً در مورد استیون وودمور (Steven Woodmore) که یک فروشنده لوازم الکترونیکی بریتانیایی و کمدین است، شنیدهاید. سرعت گفتار او 637 wpm، یعنی چهار برابر سرعت گفتار یک فرد معمولی است. فکر نمیکنید علت موفقیت و شهرت او، استفاده از تکنیک تندگویی و نداشتن استرس در سخنرانی باشد؟ در ادامه دلایلی را برای اهمیت تند صحبت کردن در فن بیان و سخنرانی بررسی میکنیم:
هدف از برگزاری سخنرانی، قطعا برقراری ارتباط با مخاطب و تأثیر بر آن است. تند صحبت کردن نیز میتواند تأثیر مثبت بر مخاطب بگذارد و باعث شود با مخاطب بهتر ارتباط برقرار کنید.
طبق تحقیقاتی که نورمن میلر و همکارانش در سال 1976 در ایالات متحده انجام دادند، مشخص شد که افرادی که سریعتر صحبت میکنند، برای شنوندگان معتبرتر به نظر میرسند. این نشان میدهد که گفتار سریع، نشانه اعتماد، هوش، عینیت و دانش است؛ پس اگر میخواهید در نظر شنوندگان فردی معتبر به نظر برسید، تند صحبت کردن را تمرین کنید.
طبق تحقیقات استفن اسمیت و دیوید شفر در سال 1995، نشان داده شد که سریع صحبت کردن با خشم، هیجان، اشتیاق، اضطرار و ترس همراه است. پس زمانی که میخواهید در سخنرانی، این احساسات را در مخاطبانتان برانگیزانید و یا خودتان این احساس را بروز دهید، تند صحبت کردن کمککننده است.
راههای تقویت تکنیک تندگویی
تندگویی مهارتی کاربردی است که باعث تقویت فن بیان میشود. درست است که تند صحبت کردن ذاتی نیست و همه افراد این مهارت را ندارند، اما راههایی وجود دارد که باعث تقویت این تکنیک میشود. در ادامه به بیان این راهحلها میپردازیم.
از مترونوم استفاده کنید
مترونوم وسیلهای است که برای اندازهگیری نتهای موسیقی استفاده میشود. با کلیک مترونوم میتوانید در هر دقیقه هدف گفتاری موردنظر خود را تنظیم کنید. برای مثال اگر میخواهید با 130 کلمه در دقیقه صحبت کنید، مترونوم را روی این مقدار تنظیم کنید. سپس با هر تیک مترونوم، یک کلمه بگویید.
تمرین کنید
یک روش دیگر برای تقویت تندگویی، تمرین کردن است. در این تمرین لازم است یک کلمه را انتخاب کنید و با سرعت بالا و بدون مکث، سه دقیقه درباره آن کلمه و مسائل مربوط به آن حرف بزنید. مهم نیست که جملات معنادار یا بدون معنا باشند. مهم این است که کلمه انتخابی، مدام در صحبتهایتان تکرار شود.
در روزهای ابتدایی، انجام این تمرین کمی دشوار خواهد بود؛ اما این کاملاً طبیعی است. اگر چیز جدیدی در مورد کلمه انتخابی به ذهنتان خطور نکرد، میتوانید حرفها را مجددا تکرار کنید. این تمرین را بهمدت 21 روز یک بار صبح و یک بار عصر انجام دهید.
در دوره فن بیان شرکت کنید
یکی از مهمترین راههای تقویت تندگویی، شرکت در دوره فن بیان است. شرکت در این دوره باعث میشود راحتتر با مخاطب ارتباط برقرار کنید. فن پردازان یک مؤسسه معتبر است که اقدام به برگزاری یک دوره حضوری 400 ساعته، بههمراه ارائه گواهینامه موردتأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کشور کرده است. اساتید مجرب و حرفهای این دوره، با آموزشهای کامل، شما را برای بازار کار آماده میکنند. پس برای موفق شدن در زندگی و کار خود در آینده، درنگ نکنید و در دوره فن بیان شرکت کنید.
راههای کنترل تندگویی و کاهش سرعت در صحبت کردن
اگرچه زمینههایی وجود دارند که در آن تند صحبت کردن میتواند مفید واقع شود؛ اما تحقیقات نشان داده که آهسته صحبت کردن برای برقراری ارتباط، بهتر است. اگر سرعت گفتارتان زیاد است، در ادامه همراه ما باشید تا با روشهای کاهش سرعت در گفتار و البته کنترل تندگویی آشنا شوید.
ورزش عصبی: بازی ارتباطی 10-10
این بازی ارتباطی، نوعی ورزش عصبی برای مغز است که باید همراه با یک شریک انجام شود. هدف بازی این است که مکالمهای داشته باشید که در آن هر فرد به نوبت فقط 10 کلمه یا کمتر صحبت کند. در شروع بازی هر فرد مشت خود را جلوی خود میگیرد و برای هر کلمهای که میگوید، یک انگشت را بالا میآورد. سپس طرف مقابل باید 10 کلمه یا کمتر پاسخ دهد.
در ابتدا احساستان کمی عجیب خواهد بود؛ اما شمارش انگشت باعث میشود ذهنتان کند شود. سپس انتخاب کلمات ضروری و مهم که بتوانند منظورتان را دقیقتر بیان کنند، برای ذهن آسانتر میشود. آهسته صحبت کردن باعث میشود مخاطب نیز درک بهتری از صحبتهایتان داشته باشد. این بازی را تا زمانی ادامه دهید که سرعت گفتارتان کند شود. استفاده از انگشتان در حین سخنرانی هم میتواند به کنترل تندگویی کمک شایانی کند.
مکث کردن
یک روش مؤثر برای کاهش سرعت در صحبت کردن، مکث است! اگر عادت کردهاید تند صحبت کنید، کند صحبت کردن در سخنرانی، مصنوعی و غیرطبیعی جلوه میکند. حتی میتواند برایتان استرسزا باشد؛ بنابراین بهترین راه این است که بین صحبتهایتان مکث کوتاه کنید. مثلا بعد از پایان جمله و قبل از شروع جمله بعدی، مکث کنید. یا اگر قرار است فهرستی را بیان کنید، میان فهرستها مکث کنید تا هم سرعت صحبت کردنتان کاهش پیدا کند و هم مخاطب فهرستها را به ذهن بسپارد. مکث کردن، باعث کاهش سرعت گفتار گوینده، افزایش تمرکز او و همچنین درک بیشتر شنونده میشود.
تنفس عمیق و صحیح
گاهی اوقات افراد هنگام صحبت کردن، سریع، پشت سرهم و سطحی نفس میکشند. این باعث میشود که صدایشان لرزان و غیرطبیعی شنیده شود و کلمات و جملاتی که بیان میکنند نامفهوم به گوش طرف مقابل برسند. در حالی که تنفس صحیح و در واقع داشتن تنفسهای شکمی از راههای مؤثر کنترل تندگویی و کاهش سرعت در صحبت کردن است. حتی لحنتان را جذابتر کرده و شنونده بیشتر جذب صحبتهایتان میشود.
سخن پایانی
با توجه به مطالبی که در این مقاله بررسی شد، تندگویی هم میتواند خوب باشد، هم میتواند بد باشد. بستگی دارد در چه شرایطی، چه مکانی و در رابطه با چه موضوعی صحبت میکنید. به همین دلیل در این مقاله سرعت نرمال گفتار را مورد بررسی قرار دادیم تا در شرایطی که تکنیک تندگویی مناسب نیست، سرعت گفتار خود را متعادل کنید. علاوه بر این، شما را با روشهای تقویت تندگویی، کنترل تندگویی و کاهش سرعت گفتار آشنا کردیم. امید است با تمامی این توضیحات و شرکت در دوره فن پردازان، دارای فن بیانی قوی شوید.
آخرین پستها
Leave A Comment