اهمیت داستان سرایی یا استوری تلینگ در سخنرانی
- فنپردازان
- /
- بلاگ
- /
- اهمیت داستان سرایی یا استوری تلینگ در سخنرانی
- بدون دیدگاه
- آبان ۲۴, ۱۴۰۳
داستانسرایی یعنی انتقال مفهوم به مخاطب از طریق داستان و حکایت. داستان سرایی در سخنرانی، موضوع بسیار مهمی است که تاثیر سخنان گوینده را بر روی شنونده افزایش میدهد. تحقیقات نشان میدهد پیامی که از طریق یک داستان منتقل میشود، 22 برابر بیشتر از انتقال ساده آن پیام در یادها باقی میماند. به این دلیل که حقایق موجود در قالب داستان باعث میشوند که شنونده، معنای پیام را بیشتر درک کند و به عمق آن پی ببرد. در این مطلب به انواع تکنیک داستان سرایی در سخنرانی اشاره میکنیم.
داستان سرایی چیست؟
داستانسرایی یک هنر است که به وسیله آن میتوانید با کلمات منظورتان را با شیوهای جذاب به دیگران برسانید و باعث شوید که آنها موضوع را تجسم کنند.
در واقع اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم، ما با استفاده ار داستانسرایی، یک واقعیت یا بخشی از آن را بههمراه عناصر داستانی برای مخاطبان خود تعریف میکنیم تا پیام اصلی سخنان خودمان را راحتتر و سریعتر به آنها منتقل کنیم.
داستانهای زیادی در اطراف ما وجود دارند، اما بهترین داستانها از درون ما نشات میگیرند. استفاده از یک حکایت شخصی، روشی اثرگذار برای داستانسرایی در سخنرانیهاست. حکایت، یک داستان کوتاه است که یک نکته درباره شخص یا رویدادی واقعی دارد و شما میتوانید از آن برای سرگرم کردن شنوندگان یا فهماندن عمق سخنان خود به آنها استفاده کنید.
مزایای داستانسرایی
داستانسرایی در هر فرهنگی مورداستفاده قرار میگیرد و نسل به نسل بین مردم منتقل شده است. امروزه داستانسرایی به موضوع بسیار محبوبی در میان مردم تبدیل شده و در مشاغل مختلفی کاربرد دارد، مثل استوری تلینگ در سخنرانی. داستانسرایی مزایای بسیار زیادی دارد؛ از جمله اینکه:
- در یادها میماند
- توجهها را به خود جلب میکند
- احساسات را برمیانگیزد؛ بهویژه احساس همدلی
- از تخیلات و تصورات مخاطبان استفاده میکند
- باعث میشود که مخاطبان با قهرمانها، چالشها، ماجراها و سفرها همذاتپنداری کنند
- باورها را تغییر میدهد
- بسیار قانعکننده است
روشهای داستانسرایی
داستانسرایی روشهای مختلفی دارد؛ در واقع شما میتوانید از شیوههای متفاوتی برای بیان یک حکایت یا داستان استفاده کنید. در ادامه به برخی از رایجترین شیوههای داستانسرایی اشاره میکنیم:
تک اسطوره: داستان یک قهرمان (Monomyth)
در یک داستان تک اسطوره، قهرمان داستان، ماجراجوییهای مختلفی انجام داده و با چالشهای مختلفی روبهرو میشود؛ یعنی حرکت از یک نقطه آشنا به یک نقطه ناشناخته. قهرمان پس از مواجهه با موانع نهایتا پیروز شده، به منزل برمیگردد و تبدیل انسان خردمندی میشود.
داستانی از فرش به عرش رسیدن (Rags to riches)
در این نوع داستانسرایی، داستان از جایی شروع میشود که شخصیت اصلی مشکلات زیادی در زندگی دارد و حتی بدبخت میشود؛ اما در نهایت به موفقیتهای بزرگی دست پیدا میکند.
آغاز داستان از میانه (زدن به دل ماجرا) (In medias res)
در چنین داستانی شما مستقیما بهسراغ اصل ماجرا و حوادث میروید و بعد از آن وقایعی را توضیح میدهید که باعث بروز آن حوادث شدهاند. این نوع داستانسرایی شبیه به برخی فیلمها و سریالهای تلویزیونی است.
شروع نادرست(False start)
وقتی از روش شروع نادرست استفاده میکنید، یعنی قضیه را با یک داستانِ ظاهرا قابل پیشبینی آغاز میکنید، اما ناگهان بهطور غیرمنتظره، جنبه متفاوتی از داستان را رو میکنید؛ سپس در ادامه، داستان را با رویکرد جدید شروع میکنید. از این نوع داستان برای شگفتزده کردن مخاطب و پند دادن استفاده میکنند.
دلیل اهمیت استوری تلینگ در سخنرانی چیست؟
این نکته که داستانسرایی از زمان پیدایش بشر با او بوده، اهمیت آن را اثبات میکند. حتی پیش از اختراع هرگونه الفبا بشر بهصورت کلامی یا با استفاده از تصاویر، داستانهایی تعریف میکرد. آنها بههمین ترتیب با یکدیگر ارتباط برقرار میکردند و جهان اطراف خود را میساختند.
تحقیقات نشان میدهد که داستانها باعث قانع کردن دیگران شده و نقطهنظراتشان را درباره شما تغییر میدهد. مخاطبان شما با داستانی که تعریف میکنید، میتوانند بگویند که برای چه مسائلی ارزش قائل هستید، با چه افرادی سروکار دارید و در مورد موضوع مربوطه چقدر اطلاعات دارید.
وقتی از طریق داستانسرایی با شنوندگان خود ارتباط برقرار میکنید، آنها مشتاق میشوند که حقایقی ارائهشده از طرف شما را بپذیرند؛ زیرا اهمیت همان حقایق را در داستانهای شما درک خواهند کرد و متوجه میشوند که شما چرا برای چنین مسائلی ارزش قائل هستید.
ویژگیهای داستان، در تکنیک استوری تلینگ چیست؟
اگر میخواهید داستانی که تعریف کنید که بهاندازه کافی اثرگذار باشد، این داستان باید ویژگیهایی داشته باشد. تاثیر منفی یک داستان بد و نامرتبط بر روی مخاطبان حتی از یک سخنرانی بیشوروحال هم بیشتر است. چنین داستانی ذهن مخاطبان را از پیام اصلی، منحرف میکند، آنها را خسته و دلزده میکند و اشتیاقشان را برای گوش دادن ادامه حرفهای گوینده از بین میبرد. ویژگیهای تکنیک داستان سرایی در سخنرانی به شرح زیر هستند:
- پیام داستان همراستا با پیام اصلی سخنرانی است
- در آن از کلمات بهجا، مناسب و از طرفی سهل و روان استفاده میشود
- قواعد زبانی در آن رعایت میشود
- کوتاه و سرراست است
- خط داستانی مشخصی دارد
- از داستان بهموقع و بهجا استفاده میشود؛ مثلا آغاز سخنرانی را میتوان با یک داستان جذاب همراه کرد که مخاطب هیجانزده شود.
- ساختار دارد
- کاراکتر دارد
- در آن تعارض و چالش وجود دارد.
- نتیجهگیری مشخصی دارد
مراحل یک داستان سرایی تاثیرگذار در سخنرانی
برای اینکه بتوانید داستان و حکایت خوبی بگویید، باید شرایطی را ایجاد کنید که تاثیرگذاری داستان را افزایش دهد؛ از جمله:
نوع داستانسرایی را انتخاب کنید
همان طور که گفتیم، داستانسرایی در سخنرانی انواع مختلفی دارد که با توجه به ویژگیهایشان و همینطور موقعیت اجتماعی شنوندگان و فضای سخنرانی، هرکدام برای موقعیت خاصی کاربرد دارند؛ مثلا نوع داستانی که باید برای نوجوانان تعریف کرد، قطعا با نوع داستان تاثیرگذار بر روی بزرگسالان و کودکان متفاوت است. بنابراین سعی کنید با توجه به موقعیت، نوع مناسبی از استوری تلینگ را انتخاب کنید.
سرراست و ساده داستان بگویید
اول از همه باید داستانی را انتخاب کنید که برروی نکات کلیدی مطلب شما تاکید داشته باشد. پر کردن داستان با حقایق و اطلاعات غیرضروری صرفا باعث میشود که شنوندگان خود را با سرعت بیشتری از دست بدهید. داستانهای ساده و کوتاهی که خیلی زود سر اصل مطلب میروند، مخاطبان شما را مشغول نگاه میدارند و پیامتان را به آنها منتقل کرده و در خاطرشان حفظ میکنند.
به داستان شخصیت بدهید
اگر شخصیت خودتان را وارد ماجرا کرده و اجازه دهید که جنبه متفاوتی از شما را ببینند، میتوانید کیفیت سخنرانی خود را بهبود ببخشید. با اشتراکگذاری یک داستان شخصی یا داستانی که احساساتتان را بروز میدهد، میتوانید مخاطب را با خود همراه کنید. با این روش مخاطب از شنیدن سخنان شما لذت میبرد.
از اصول سخنرانی استفاده بهینه کنید
استفاده از اصول سخنرانی در داستانسرایی بسیار مهم است. درست است که انتخاب یک داستان خوب که ساختاری قوی دارد، جزو مهمترین بخشهای استوری تلینگ در سخنرانی محسوب میشود، اما نباید از اصولی مثل صدای رسا، ارتباط چشمی، لباس مناسب، استرس نداشتن و حفظ آرامش، مدیریت زمان، تعامل با مخاطب، بازخورد گرفتن از مخاطب وغیره غافل شد. یادتان باشد که داستانسرایی شفاهی یا کلامی همیشه پیوندی قوی با اصول سخنرانی دارند و در واقع ایندو مکمل یکدیگر هستند.
چه حوزه های دیگری می توانند از داستان سرایی بهره ببرند
امروزه داستانسرایی در حوزههای متنوع و مختلفی کاربرد دارد؛ از تولید محتوا گرفته تا تبلیغات، بازاریابی، دیجیتالمارکتینگ، فروش وغیره.
در واقع هرجا که نام برند، فرد یا شرکتی وجود دارد که بهعبارتی باید پرزنت شود یا تاریخچه، ویژگیها، اهداف، ویژگیها یا مزایایش برای مشتریان عنوان شود، میتوان از داستانسرایی استفاده کرد.
نمونه یک استوری تلینگ تاثیرگذار در سخنرانی
در ادامه، نمونهای از یک استوری تلینگ موثر را ارائه کردهایم که «جرت کروسوچکا»، نویسنده کتابهای کودکان درباره انتشار اولین کتابش در برنامه Ted Talk نقل میکند.
لزوم فن بیان تاثیرگذار برای داستان سرایی
داستانسرایی به دو روش شفاهی یا کتبی انجام میشود. در روش شفاهی مهمترین ابزار مورد استفاده، زبان است؛ بنابراین فن بیان نقش بهسزایی در آن دارد. همانطور که پیشتر گفتیم، یکی از مراحل مهم در داستانسرایی شفاهی، استفاده از اصول سخنرانی است و فن بیان هم از جمله مهمترین اصول سخنرانی بهشمار میآید. شما با رعایت اصول فن بیان در استوری تلینگ میتوانید شنونده را هرچه بیشتر با خود همراه کنید و به اشتیاقش بیفزایید.
برخی افراد بهطور غریزی فن بیان بسیار خوبی دارند و اصولا میتوانند دیگران را با نوع بیانشان قانع کرده و با خود همراه کنند؛ اما اکثر افراد باید این ویژگی را بیاموزند و تمرین کنند؛ بههمین منظور ما شرکت در دورههای فن بیان را به شما پیشنهاد میکنیم. دوره فن بیان سایت فن پردازان با سابقهای طولانی و نامی آشنا یکی از بهترین و باکیفیتترین دورههای فن بیان است که میتواند شما را به هدفتان مبنی بر تبدیل شدن به یک سخنران خوب و تاثیرگذار نزدیک کند.
در ضمن برای آشنایی با راه های تقویت فن بیان میتوانید به مقالهای که در همین مورد نوشته شده، مراجعه کنید.
سخن پایانی
داستان سرایی در سخنرانی موضوعی است که در سالهای اخیر در کشور ما به یک ترند تبدیل شده؛ اما متاسفانه هنوز هم نتوانسته آنطور که باید جایگاه خود را در بین سخنرانها و سخنورها بهدست بیاورد. اگر صحبتهای سخنرانان حرفهای، مثل افرادی که در مجموعهای بهنام Ted Talk سخنرانی میکنند، شنیده باشید، متوجه نقش بهسزای استوری تلینگ شدهاید. توصیه میکنیم که اگر بهدنبال قویتر شدن فن بیان خود هستید یا میخواهید سخنران خوبی باشید، حتما این موضوع را جدی بگیرید.
آخرین پستها
Leave A Comment