صحبت کردن مقابل دوربین
- فنپردازان
- /
- بلاگ
- /
- صحبت کردن مقابل دوربین
- بدون دیدگاه
- مهر ۴, ۱۴۰۳
در دوران قدیم، تنها کسانی که مقابل دوربین صحبت میکردند، مجریان تلویزیون، گزارشگران و سخنرانان بودند؛ اما امروزه دامنه صحبت کردن مقابل دوربین گسترش یافته و افراد زیادی این کار را تجربه میکنند.
در دنیای امروز مدیران و کارمندان در جلسات آنلاین کاری شرکت میکنند، برخی افراد در فضاهای مجازی حضور فعال دارند و بعضی هم برای اهداف مختلف ویدئو تهیه میکنند. بنابراین یاد گرفتن اصول صحبت مقابل دوربین به افراد کمک میکند.
اصول صحبت کردن جلوی دوربین
صحبت کردن مقابل دوربین بههیچوجه کار سختی نیست؛ هرچند اگر میخواهید بااعتمادبهنفس زیاد جلوی دوربین یا جمع صحبت کنید و تاثیرگذار باشید، باید اصول و شرایط خاصی را رعایت کنید که عبارتند از:
به زبان بدنتان توجه کنید
طبق آمار سایت effectivepresentations.com تنها 7 درصد از قضاوتهای انسان نسبت به افراد دیگر از روی ارتباطات کلامی انجام میشود؛ یعنی زبان بدن و ارتباطات غیرکلامی نقش بزرگی در صحبت کردن مقابل دوربین ایفا میکنند. اگر شما اضطراب سخنرانی داشته باشید، اضطرابتان بر روی زبان بدن هم تاثیر میگذارد.
زبان بدن (Body Language) به مجموعه حرکات و اشاراتی گفته میشود که بدون صحبت کردن بهطور مستقیم یا غیرمستقیم بر روی دیگران اثر میگذارد. از طریق زبان بدن میتوان با افراد ارتباط برقرار کرد. از جمله بایدهای زبان بدن در سخنرانی جلوی دوربین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برای نشان دادن اعتمادبهنفس خود صاف بنشینید؛ اما نه آنقدر صاف که شبیه به مدیران مدرسه دهه 60 بشوید.
- ارتباط چشمی خود را با مخاطبان حفظ کنید؛ هرچند باید از خیره نگاه کردن و زل زدن هم بپرهیزید. چند لحظه به یک شخص نگاه کنید، پلک بزنید و سپس بهآرامی روی شخص دیگری تمرکز کنید. اگر سخنرانی شما در جمع حضار نیست و باید رو به دوربین حرف بزنید، مخاطبان فرضی را جلوی خودتان تصور کنید.
- دایره حرکت بازوهایتان را کم کنید. دستهایتان را بیشتر از قسمت شانهها تکان دهید تا بازوها.
- لبخند بزنید. هرچند این لبخند نباید دائما روی صورتتان باشد. از طرفی نیازی به لبخند بزرگ و اغراقشده نیست. یک تبسم دوستانه کافی است.
نبایدهای زبان بدن برای صحبت جلوی دوربین:
- هرگز هنگام صحبت جلوی دوربین ژست دستبهسینه نگیرید. این کار به شما حالت دفاعی میدهد و بهنظر میرسد که شما به مخاطبانتان اعتماد ندارید.
- خمیازه نکشید، ناخنهایتان را نجوید و دست به صورتتان نزنید. این کارها باعث میشود مخاطبان فکر کنند که شما از سخنرانی خسته شدهاید.
- با صداهای آزاردهنده مثل صدای تقتق دکمه خودنویس، حواس مخاطبان را پرت نکنید.
به سخنان خود مسلط باشید
فکر اینکه ممکن است حرفهایتان را فراموش کنید، استرس زیادی به شما وارد میکند. این استرس باعث میشود که تمرکزتان به هم ریخته و نتوانید حرفهایتان را آن طور که باید منتقل کنید. اگر سخنان خودتان را از قبل حفظ و تمرین کرده باشید، میتوانید با خیال راحت سرتان را بالا بگیرید و با اعتمادبهنفس صحبت کنید. لازم نیست کلمه به کلمه حرفهایتان را به یاد داشته باشید، بلکه اساس و بنیان حرفهایتان را به خاطر بسپارید.
آرام و واضح صحبت کنید
شاید تابهحال با افرادی مواجه شده باشید که حرفهایشان را بسیار سریع و ناواضح بیان میکنند. مطمئنا از این گفتوگو حس خوبی نگرفتهاید و حتی شاید بخش مهمی از حرفهای گوینده را متوجه نشده باشید. آرام، شمرده و متین صحبت کردن جزو اصول سخنرانی است. مهمترین نکته در سخنرانی این است که شنونده متوجه حرفهای شما شود؛ البته سرعت حرف زدنتان را آنقدر هم پایین نیاورید که مخاطبان خسته و دلزده شوند.
وقفههای کوتاهی بین سخنانتان ایجاد کنید
اگر جملات را بدون وقفه و پشتسرهم بیان کنید، مخاطب فرصت نمیکند که سخنان شما را تجزیه و تحلیل کند و حتی ممکن است بسیاری از حرفهای شما را فراموش کند؛ بنابراین بین هرچند جمله خود کمی مکث کنید. مکث نباید آنقدر کوتاه باشد که احساس نشود و نه آنقدر طولانی که شنونده فکر کند سخنانتان تمام شده یا آنها را فراموش کردهاید.
با مخاطب تعامل برقرار کنید
فرقی نمیکند که جلوی دوربین ضبط میکنید و دیگران بعدا ویدئوی شما را میبینند یا در مقابل حضار حرف میزنید؛ در هر صورت برقراری تعامل با مخاطبان نقش مهمی در تاثیرگذاری سخنرانی دارد. میتوانید در پایان گزارههای مهمتان یک پرسش تاکیدی مطرح کنید تا مخاطب با بله یا خیر جواب بدهد؛ یا اگر مخاطبی حواسش به سخنان شما نیست با گفتن جملهای توجهش را جلب کنید. یادتان باشد بههیچعنوان جمله شما نباید نشانی از تمسخر یا توهین داشته باشد.
تمرین کنید
بهتر است تمرین قبل از سخنرانی اصلی جلوی دیگران انجام شود؛ چند نفر که برای کار شما ارزش قائل هستند و بدون تعارف، نقاط ضعف و قوتتان را به شما گوشزد میکنند. یکی از راههای دیگر تمرین کردن، ضبط ویدئوی سخنرانی است. اگر جلوی دوربین حرف بزنید و صدا و تصویرتان را ضبط کرده و سپس آن را تماشا کنید، تا حد زیادی متوجه نقاط قوت و ضعفتان میشوید.
تمرین سخنرانی جلوی آینه جزو تکنیکهایی است که مربیها در دوره فن بیان بسیار توصیه میکنند؛ زیرا فن بیان اهمیت زیادی در مهارت صحبت کردن مقابل دوربین دارد. به این ترتیب میتوانید حالات چهره خود را هنگام صحبت ببینید و اصلاح کنید. از طرفی تمرکزتان هم موقع صحبت بیشتر میشود.
برای شرکت در این دوره به صفحه دوره فن بیان مراجعه کنید.
از دیگر راههای تقویت فن بیان میتوان به افزایش اعتمادبهنفس، شمرده صحبت کردن، کنار گذاشتن غرور بیجا، باور داشتن به حرفهای خود، حفظ زیر و بمی صدا و تمرین کردن اشاره کرد.
لباس مناسب انتخاب کنید
از هر سخنران حرفهای بپرسید به شما میگوید که اضطراب، بدترین دشمن یک سخنرانی خوب است. اضطراب نهتنها روی لحن و بیان شما تاثیر میگذارد، بلکه عملکرد جسمی شما را هم تحتتاثیر قرار میدهد؛ البته برعکس این موضوع هم صادق است؛ یعنی اگر ازلحاظ جسمی دچار مشکل باشید، احتمالا اضطراب شما هم افزایش مییابد؛ مثلا اگر لباس نامناسبی انتخاب کنید، ممکن است هنگام صحبت مقابل دوربین دچار تنش شوید.
یکی دیگر از تاثیرات لباس در صحبت کردن مقابل دوربین تاثیری است که برروی مخاطبان میگذارد. مطمئن باشید بینندگان، حرفهای کسی را که لباس مرتب و رسمی پوشیده، بیشتر باور دارند تا کسی که با لباسهای شلخته یا غیررسمی جلوی دوربین ظاهر میشود؛ بنابراین حتما در انتخاب لباس مناسب دقت کنید.
رنگ لباس هم تاثیر زیادی روی مخاطبان دارد. انتخاب رنگ لباس به نوع برنامه و صحبتهای شما مرتبط است؛ مثلا اگر یک سخنرانی در مورد حفظ اعتمادبهنفس در مقابل دوربین انجام میدهید، رنگهایی مثل بنفش این حس را در مخاطب ایجاد میکنند. استفاده از رنگ آبی هم به مخاطب و حتی خودتان آرامش میدهد.
روشهای غلبه بر اضطراب هنگام صحبت کردن جلوی دروبین
یکی از مشکلاتی که بسیاری افراد در هنگام صحبت جلوی دوربین با آن مواجه میشوند، مسئله اضطراب و استرس است. معمولا این امر از اضطراب اجتماعی یا همان ترس از صحبت کردن در جمع سرچشمه میگیرد؛ اضطرابی که حضور و صحبت جلوی جمعیت یا دوربین را با مشکل روبهرو میکند. اگر با چنین مشکلی روبهرو هستید، نگران نباشید؛ راههای مختلفی برای غلبه بر اضطراب اجتماعی وجود دارد.
نفس عمیق بکشید
تکنیک تنفس جزو روشهایی است که روانشناسان هنگام مواجهه با اضطراب بهشدت توصیه میکنند. به اینصورت که بهمدت 3 ثانیه نفس عمیق بکشید تا ششهایتان پر از هوا شود؛ کمی صبر کنید و بهمدت 4 ثانیه عمل بازدم را انجام دهید؛ یعنی هوا را از سینه خارج کنید. حداقل 10 بار این کار را قبل از رفتن بهروی صحنه برای سخنرانی انجام دهید تا آرام شوید.
یک چهره دوستانه را جلوی خود تصور کنید
یکی از راههای غلبه بر اضطراب هنگام صحبت مقابل دوربین این است که چهره یکی از آشنایان را بین جمعیت تصور کنید؛ کسی که دیدنش به شما دلگرمی و اعتمادبهنفس میدهد. تصور کنید که دارید با او صحبت میکنید؛ بدینترتیب راحت و آسوده حرف میزنید و هیچ اضطرابی به دلتان راه پیدا نمیکند.
عضلاتتان را شل کنید
استرس و اضطراب باعث منقبض شدن عضلات بدن میشود و انسان را با دردهای جسمی روبهرو میکند؛ حتی گاهی مواقع فک هم قفل میشود و فرد قادر به صحبت کردن نیست. برای اینکه عضلاتتان آرام و رها باشد، میتوانید علاوه بر تکنیک تنفس از روشهای شلسازی عضلات هم استفاده کنید. مدیتیشن و یوگا یکی از روشهای موثر برای این کار است، اما مواظب باشید هنگام یوگا به خودتان آسیب وارد نکنید.
فن بیان قوی موثر در صحبت کردن مقابل دوربین
شاید بسیاری از شما فن بیان را یک مهارت تخصصی بدانید؛ مهارتی که صرفا افراد خاصی به آن مسلط هستند تا بتوانند کارهایشان را پیش ببرند. این تصور درست است، اما در کنار آن فن بیان یک مهارت روزمره هم محسوب میشود؛ زیرا با مسئلهای پیوند خورده که همه ما درطول شبانهروز با آن سروکار داریم؛ صحبت کردن. شما چه یک بازاریاب یا مسئول تبلیغات باشید، چه یک شغل معمولی مثل فروشندگی سوپرمارکت یا فروشگاه داشته باشید به مهارت فن بیان نیاز دارید.
در ضمن شما میتوانید برای تقویت فن بیان خود در دوره فن بیان سایت فنپردازان شرکت کنید. دوره فنپردازان، حضوری و 400 ساعته بوده و موردتایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کشور است. در ضمن اگر بخواهید میتوانید مدرک این دوره را ترجمه کرده و در خارج از کشور هم استفاده کنید.
سخن پایانی
صحبت کردن مقابل دوربین در دنیای امروز کاربرد زیادی دارد. بنابراین یاد گرفتن مهارتهای مربوط به آن برای افراد بسیاری مفید است. برای اینکه بتوانید سخنران خوبی جلوی دوربین باشید، باید به اصول مختلفی مثل فن بیان، روشهای غلبه بر اضطراب، اصول خوب لباس پوشیدن و غیره مسلط باشید. تمرین کردن به طور مداوم باعث میشود بهتر جلوی دوربین صحبت کنید.
آخرین پستها
Leave A Comment